neděle 24. dubna 2011

Legios chce koupit a zprovoznit železnici

Karlovarský kraj - Dočká se železniční trať do Horního Slavkova obnovy?
Autor: Roman Cichocki, Karlovarský deník, http://karlovarsky.denik.cz/zpravy_region/legios-chce-koupit-a-zprovoznit-zeleznici20110421.html

Zásadní obrat nastal při včerejším jednání na hornoslavkovské radnici o zprovoznění železniční tratě mezi Horním Slavkovem a Krásným Jezem. Soukromá firma Legios se ji rozhodla opravit. A nejen to. Pokud se jí podaří vlečku do areálu firmy zprovoznit, dostane prý práci další stovka lidí. Vedení firmy se nebrání ani osobní dopravě. Podmínkou Legiosu je, že výše uvedená železniční trať bude jejím majetkem.

„V předchozích jednáních o tomto problému nedocházelo k žádným posunům. Časový horizont pro zprovoznění trati byl neurčitý,“ řekl zástupce generálního ředitele firmy Legios Zdeněk Vaic. Firma, jejíž pobočka stojí právě v Horním Slavkově, se proto rozhodla, že je ochotna ze svého financovat zprovoznění trati. „Jezdila by zde nákladní doprava, ale nebráníme se ani osobní přepravě cestujících,“ upřesnil Vaic. Finanční strop, který je ochotna firma investovat, její zástupce nesdělil. Jsou to prý interní záležitosti a prozatím je sdělovat nebudou. Na otázku, v jakém časovém horizontu by trať Legios zprovoznil, jeho zástupce odpověděl: „Záleží na státních orgánech, jak rychlá budou jednání. Pokud by vše dopadlo podle našich představ a trať byla naše, odhaduji práce na půl roku,“ vypočítal Vaic.

Na jednání padl i návrh Milana Nováka z Krajského úřadu Karlovarského kraje, zda by nechtěl Legios trať pouze provozovat, jako je tomu u jiného dopravce, Viamont, na trati Kraslice – Sokolov. Je to prý výhodnější při investičních nákladech. Stát prý pomůže. „To je pro nás nová informace, musíme o ní přemýšlet. Zatím platí varianta o odkoupení,“ konstatoval Vaic. Zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) měli před prohlášením zástupce Legiosu vyčíslené náklady na tři úseky trati. „Zprovoznění mezi vlečkou Stasis a Krásným Jezem by stálo zhruba 62,4 milionu korun,“ řekl František Vlach ze SŽDC. „Tyto náklady komentovat nebudeme, ty si vypracovala Správa železniční dopravní cesty,“ dodal Vaic.

V současné době vyrábí Legios zhruba 500 vagonů ročně. Podle vedení firmy by rádi navýšili výrobu až na tisícovku kusů. Firma v tomto případě slibuje navýšení pracovních míst pro 100 až 150 lidí.

Žádné komentáře:

Okomentovat