čtvrtek 5. srpna 2010

Český výrobce vagonů se prosadil v Itálii, dodá jí vozy za stovky milionů Kč


Lounský výrobce železničních nákladních vagonů Lostr získal zakázku v Itálii. Letos a v příštím roce pro ni vyrobí 100 kontejnerových vozů, za což získá stovky milionů korun. "Jsou to první vagony od 2. světové války, které budou vyráběny mimo Itálii," říká generální ředitel firmy Radek Rybáček. 



Smlouvu na prodej vozů podepsala lounská firma, jež v regionu sídlí od 19. století, na konci července. Vagony dodá italské společnosti Ambrogio z Lombardie. Půjde o šestinápravový kloubový vůz pro přepravu kontejnerů a výměnných nástaveb. České vagony bude pro provoz na železnici schvalovat italský drážní úřad a vItáliibudou vozy také registrovány.


Lostr si dohody o prodeji vozů velmi považuje právě kvůli tomu, že se zatím žádné cizí firmě nepodařilo desítky let na italský železniční trh proniknout. "Zakázka společnosti Ambrogio, která je evropskou jedničkou v kombinované nákladní přepravě, je pro nás téměř národní úspěch," raduje se Rybáček.


Firma si slibuje další zakázky. I když podlenějrozsah italské zakázky představuje jen malou část roční produkce, vedení firmy si od ní slibuje, že jí pomůže získat další kontrakty v západní Evropě.
Nyní Lostr dodává vagony zejména zájemcům v Česku a na Slovensku, klienty má ale také v Německu, Švýcarsku a Francii. Loni firma, která zaměstnává 900lidí, utržila přes 2,6 miliardy korun a její zisk dosáhl téměř 22 milionů Kč. Letos si i díky italské zakázce slibuje ještě lepší hospodářské výsledky.

Výrobce železničních vagónů Lostr získal zakázku v Itálii.
Zdroj: ekonomika.idnes.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat