neděle 30. ledna 2011

Lounský Legios dodá do Francie vagony za přibližně miliardu korun

Lounské železniční strojírny Legios získaly zakázku až na 190 nákladních vozů pro francouzského dopravce Touax Rail. Prvních 100 šestinápravových kontejnerových vozů by mělo být dodáno už do srpna, na dalších 90 získala firma zřejmě opci. Dnes o tom informoval mluvčí firmy Tomáš Jelínek. Podle dostupných informací by mohla hodnota zakázky dosáhnout až jedné miliardy korun.

Podobnou zakázku na 100 vozů téže řady už Legios získal vloni v srpnu, kdy podepsal smlouvu s jedním z menších italských dopravců. Vozy jsou konstruovány na rychlost 120 kilometrů v hodině, která je u mezinárodních kontejnerových vlaků už standardem, a jejich životnost se odhaduje na 20 let. Hodnotu kontraktu firma nekonkretizovala.

„Finanční objem celé zakázky se pohybuje v řádech několika stovek milionů korun,“ uvedl Jelínek. Obvyklá cena na trhu se podle dostupných informací pohybuje okolo pěti milionů korun za kontejnerový vůz, celkem by tedy Legios mohl utržit až miliardu korun.

Výrobce používá název Legios od minulého roku. Před tím používal tradiční, leč pro cizince obtížně vyslovitelnou zkratku Lostr, tedy Lounské strojírny. Firma začala v roce 1998 vyrábět nákladní vagony, předešlých 125 let různá drážní vozidla jen opravovala. Tržby v předešlých letech byly okolo 1,8 miliardy korun a počet zaměstnanců se pohybuje okolo 800. Kromě nákladních vozů chce Legios na jaře začít licenčně vyrábět i dieselové lokomotivy Voith Maxima 30 CC.

Žádné komentáře:

Okomentovat