pondělí 14. července 2008

Strojírny Lostr jdou do prodeje

Zdroj: Žatecký a Lounský deník
Louny - Jeden z nejvýznamnějších zaměstnavatelů regionu, lounské strojírny, změní majitele.



Strojírny, zaměstnávající kolem sedmi stovek lidí, změní majitele. Lounský Lostr a.s. by měla koupit česká finanční skupina, vlastnící i jiné společnosti s podobným zaměřením.

Informace o tom, že se strojírny budou prodávat, kolují Louny už několik týdnů. Oficiálně to potvrdil dnes odpoledne Miroslav Gebelt, generální ředitel Lostru. „Po řadě jednání jsme 1. července uzavřeli smlouvu s českým investorem, která po splnění oboustranných podmínek povede k převodu akcií,“ sdělil.

Podle našich informací už zástupci možného kupce od začátku července v podniku působí a prověřují chod společnosti. Pokud budou spokojeni, k podpisu smlouvy by mělo dojít počátkem letošního října.


Proč se Lostr prodává?

Proč se dosavadní akcionáři chtějí zbavit svých podílů a k dispozici je tak celá firma? Vedení Lostru vzkázalo svým lidem a následně i v odpovědi na dotaz Deníku, že je to proto, že většina akcionářů je již v důchodovém věku nebo se k němu blíží a chtějí své působení ve strojírnách ukončit. Počet vyráběných i opravovaných železničních vozů se prý také pohybuje na horní hranici možností firmy a pro další rozvoj je třeba investovat další finanční prostředky. Ty má přinést právě nový majitel.
Běžní zaměstnanci si ale myslí své. „Aby se firma udržela nad vodou, potřebujeme nutně celkem velkou finanční injekci,“ prozradil jeden z pracovníků pod podmínkou anonymity.


Lidé o práci nepřijdou
Pokud by nevyšel obchod s tímto partnerem, zájemce bude Lostr a. s. hledat dál. Prodávat se bude určitě. O práci se ale prý zaměstnanci bát nemusí. Podle generálního ředitele nebude mít případná změna vlastníka vliv na strategii ani obchodní politiku firmy. „Stejně tak zaměstnanci firmy, ať kmenoví nebo ti, kteří v Lostru pracují přes personální agentury, se v žádném případě nemusí cítit ohroženi,“ vzkázal M. Gebelt.
Podle dostupných informací měl Lostr za první pololetí letošního roku obrat kolem 800 milionů korun. Kvůli špatné produktivitě a posilující koruně vůči euru ale firma nedosahuje takového zisku, jaký by potřebovala pro další rozvoj. To alespoň uvedl předseda představenstva Jan Vaic v otevřeném dopisu zaměstnancům na začátku července.

Žádné komentáře:

Okomentovat